dinsdag 16 juli 2013

zelf confituur maken zonder bewaarmiddelen

Het is hier voor het moment druk in de tuin...

Frambozen knallen van de struiken, rode bessen, Tai-berry's, Josta-bessen... ( zoek die maar eens op in Wikipedia, het zijn frivoliteitjes van mijn wederhelft...) en aardbeien...
De kinderen kunnen niet volgen...

Confituur wordt dus wekelijks gebrouwen, soms tot 3 keer per week!


Nu kan je gemakkelijk confituur maken, da's eigenlijk piepgemakkelijk... maar het laten indikken is niet altijd evident.
Het hangt van het pecitine-gehalte van je vruchten af, of de confituur vanzelf gaat indikken of niet...

Dat pectine-gehalte, ik ga dat hier niet allemaal zitten opschrijven, tik dat in in google en je bent al een heel eind op weg.
Of sla, zoals ik, uw kookboek van de KAV of KVLV eens open en daar staat het mooi in.

Maar bij alle vruchten met niet al te veel pectine, staat dat je PEC moet toevoegen. Of suiker gebruiken met PEC in...

Nu is dat dus een bewaarmiddel en ik heb het daar niet al te zeer op begrepen.

Nu vond ik op Pinterest een tip:

Rasp een appel en doe dat in je vruchten die wat extra pectine kunnen gebruiken.(Frambozen behoren tot de vruchten met zeer weinig pectine) en doe er het sap van een halve citroen bij als bewaarmiddel.

En ondertussen ken je mij: ik test al wel eens iets uit dat ik op Pinterest vind!

Awel mannen! Dat werkt dus hé!

10 kilo fruit later en een hoop confituurpotten later is het verdict positief!


Per kilo fruit rasp ik een appel en kap dat bij mijn fruit. Alles goed laten inkoken en tegen dat de laatste draadjes appel verdwenen zijn, begint uw confituur/gelei in te dikken! Het citroensap doe ik er ook dadelijk bij.
Ik heb al gemerkt, hoe zuurder de appel, hoe beter de indikking! Een kleine gala-appel geeft beter resultaat dan een grote Jona-gold!
Ik heb confituur die je kan omdraaien zonder dat hij uit de bokaal loopt!


In dit huishouden vol allergieën is het ook handig dat je exact weet wat er in het eten zit, mocht er weer iets bijkomen qua te mijden voeding...

En de confituur wordt hier gesmaakt! De eerste bokalen zijn alweer leeg. Onze Jongste eet nu steevast een boterham met confituur...
Het feit dat hij ze samen met mij gemaakt heeft, helpt ook wel... en af en toe aan de lepel mogen likken tijdens het koken overtuigt zelfs onze Oudste dat confituur lekker kan zijn!

dus... een win-win situatie...!

Trouwens...

Hoe zie je dat je confituur voldoende is ingedikt? Een grootmoederstrukje: doe een klein beetje confituur op een bordje. (ongeveer een koffielepel) Laat dat een 5 minuutjes staan...
En dan trek je met je vinger er een dikke streep door (lik de vinger af). Blijft je streep mooi open (vloeit de confituur niet dadelijk terug in de streep) dan is je confituur dik genoeg. Loopt je streep direct weer vol? Nog effe laten doorkoken en nog eens proberen...
Bij mijn grootmoeder was het vaak een gevecht onder de kleinkinderen wie 'de streep' mocht trekken (en dus de vinger aflikken). Hier is dat van hetzelfde, de verliezer likt dan het bordje af... ;-)
Tip: hou een paar bordjes klaar, dan moet je dat niet altijd gaan afspoelen wegens teveel kwijl... ;-)


Koop van god geen 'extra fijne' suiker speciaal voor confituur! Ik koop de allergoedkoopste, van de Everyday en die werkt ook perfect!

Tijdens het jaar hou ik geschikte bokalen bij. Als je nog een kindje hebt die af en toe uit klaargemaakte potjes eet, de glazen potjes daarvan zijn ideaal voor confituur! Bijhouden die handel!

En zo spaar je centjes in de suiker, heb je voor een hele tijd een voorraad staan en moet je er dus weeral geen kopen én hebben de kids geen diarree van frambozenstruiken leeg te roven! ;-)

1 opmerking:

  1. Heb dit gisteren geprobeerd met 1 kg aardbeien maar dat lukte niet erg, dus 1 kg aardbeien en 1 granny smith appel, en 250 gr suiker (zonder lust het niet erg) maar hoeveel citroensap? een halve citroen?

    BeantwoordenVerwijderen